Невяна Владинова

Посланик на 39-то Световно първенство по художествена гимнастика

Невяна Станимирова Владинова е българска бивша индивидуална състезателка по художествена гимнастика. Тя е световен бронзов медалист на топка за 2017 г. На Летните олипийски игри в Рио де Женейро е единствената представителка на България в индивидуалната надпревара в художествената гимнастика, като се класира седма в многобоя.

Родена в Плевен (България), Владинова започва да се занимава с гимнастика през 2000 г. Тя се появява на международни състезания за девойки през 2006 г. и започва да се състезава в старша възраст през сезон 2011 г. През 2013 г. Владинова се състезава в сериите Световна купа и Гран При. Тя е част и от отбора на България, който участва на Европейското първенство през 2013 г.

Невяна се състезава на Европейското първенство през 2014 г., където завършва на 13-то място в многобоя.

Владинова взема участие и на Световното първенство през 2014 г. с отбора на България, завършвайки на 7-мо място. Класира се на 25-то място в квалификациите за многобой.

В периода 9-13 септември, Владинова се състезава на Световното първенство през 2015 г. в Щутгарт и завършва на 10-то място в многобоя с общ сбор от 70.115 точки.

Владинова се състезава на Летните олимпийски игри през 2016 г. в Рио де Жанейро (Бразилия). Невяна успява да се класира за финала на индивидуалния многобой по художествена гимнастика, където завършва на 7-мо място със сбор от 70.733 точки.

На Европейското първенство през 2017 г. Невяна, заедно с Катрин Тасева и ансамбъл- девойки печелят бронзов медал в отборното класиране. Тя се класира за всички финали на отделните уреди, завършвайки 8-ма на обръч, 4-та на топка, 5-та на бухалки и печели бронзов медал на лента.

Владинова се състезава на IV- ти Световни игри през 2017 г. във Вроцлав (Полша), тя се класира за всички финали на отделните уреди, завършвайки 8-ма на обръч, 5-та на топка, 7-ма на бухалки и 4-та на лента.

В периода 30 август – 3 септември, Владинова и Катрин Тасева представят България в индивидуалните състезания на Световното първенство 2017 в Пезаро (Италия). Тя се класира за три финала на отделните уреди: 4-та на бухалки, 5-та на обръч и печели бронзов медал на топка. Владинова завършва 7-ма във финала на многобоя.

На Европейското първенство през 2018 г. в Гуадалахара (Испания), Невяна завършва 14-та в многобоя. На Световното първенство през 2018 г. тя помогна на българския отбор да спечели сребърен медал в отборното класиране.

Владинова завършва на почетното четвърто място във финала на обръч на Европейското първенство през 2019 г. в Баку. На Световното първенство през 2019 г. тя помогна на българския отбор да завърши на шесто място в отборното класиране в азербайджанската столица.

Владинова слага край на активната си спортна кариера на 17 ноември 2020 г., поради контузия във врата.

Сега заема поста вицепрезидент в Българската федерация художествена гимнастика.

През 2022 г. Владинова бе избрана за посланик на 39-ото Световно първенство по художествена гимнастика, което се провежда в периода 14-18 септември в София.

error: Content is protected !!